Procuratura Anticorupție informează că a finalizat prezentarea probelor în susținerea învinuirii în privința lui Veaceslav Platon

Procuratura Anticorupție a finalizat prezentarea probelor în dosarul lui Veaceslav Platon, acuzat de escrocherie și spălare de bani în legătură cu fosta Banca de Economii SA.

Procesul a fost tergiversat din cauza depunerii a cererilor frecvente de amânare din partea avocaților apărării și de dificultăți în audierea martorilor în cazul Platon. De asemenea, apărătorii au depus mai multe solicitări, printre care și recuzare a judecătorului și comisii rogatorii internaționale.

Veaceaslav Platon a fost elibera din închisoare în anul 2020, în urma demersului depus de către fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, câteva luni mai târziu acesta a fugit în Marea Britanie.

Urmează examinarea probelor apărării.

Procuratura Anticorupție informează că a finalizat prezentarea probelor în susținerea învinuirii în privința lui Veaceslav Platon, conform cărora acestuia i se incriminează că, fiind gestionar și beneficiar al unor companii, având intenția de a sustrage mijloace financiare de la Banca de Economii SA, a săvârșit infracțiunea de escrocherie și infracțiunea de spălare de bani în proporții deosebit de mari (art. 190 alin. (5), 243 alin. (3) lit. b) Cod penal).  Se arată în comunicatul plasat pe site-ul web a Procuraturii Anticorupție.

În comunicat se scrie că din cauza tergiversărilor de către apărătorii lui Platon, a durat mai mult timp examinare probelor, aceștia nu se prezentau la procesele de judecată, drept urmare au fost amendați de către instanța de judecată. Pentru a audia un martor, se ajungea până la 3-4 ședințe, procesul fiind unul foarte complex.

În cadrul ședințelor de judecată au fost audiați 10 martori, precum și au fost examinate un șir de  procese-verbale și documente. Prezentarea probelor a durat mai mult timp, din motivul tergiversării examinării cauzei de către partea apărării, care adesea prezentau cereri de amânare a ședințelor sau nu se prezentau în fața instanței, fapt pentru care au fost sancționați de către instanța de judecată. Totodată, acuzatorii au întâmpinat dificultăți în asigurarea prezentării martorilor, iar, din cauza complexității cauzei penale, audierea martorilor în ședințe dura mai mult timp decât de obicei, astfel încât audierea unui martor se efectua pe parcursul a 3-4 ședințe. 

La fel, faza ședinței preliminare a durat o perioadă îndelungată, în care partea apărării a prezentat multiple cereri față de instanță, inclusiv cereri de recuzare a președintelui completului, precum și cereri de comisii rogatorii care au fost acceptate de instanța de judecată, astfel încât instanța a expediat în adresa autorităților competente comisii rogatorii în mai multe state.

În continuare urmează să fie examinate probele apărării.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.