România! După ce au fost anulate buletinele (cărțile de identitate), acum refuză să înregistreze certificatele de naștere ale copiilor. Consulatul minte că nu a fost notificat

Caz revoltător expus în mediul online de către o cetățeancă cu dublă cetățenie, română și moldovenească.

Aceasta este revoltată după ce i-a fost anulată Cartea de Identitate românească. În plus, în urmă cu aproximativ trei luni, i-a fost refuzată înregistrarea nașterii copilului la Consulatul României de la Chișinău.

Motivul invocat ar fi că actul emis de instituția spitalicească din Republica Moldova, intitulat „AVIZIER”, nu este recunoscut de către autoritățile române.

Am verificat în mediul online dacă există și alte probleme legate de înregistrarea nașterii la consulatele României din Republica Moldova.

Da, mai multe persoane au semnalat aceeași problemă, care persistă încă din toamna anului trecut. Vezi foto la sfârșit de articol.

Autoritățile responsabile din Republica Moldova au notificat instituțiile abilitate din România, însă consulatele continuă să dezinformeze cetățenii români, susținând că nu au primit nicio notificare.

În continuare, redăm postarea unei mame îndurerate și dezamăgite:

România, după ce a anulat buletinele (cărțile de identitate), acum nu mai înregistrează nici certificatele de naștere ale copiilor.

Experiența mea dezamăgitoare a avut loc acum aproape 3 luni la Consulatul României de la Chișinău.

Cu aproximativ 3 luni în urmă, am născut o minune de copil care este o mare bucurie în familia noastră, dar nu și pentru autoritățile române. După ce am revenit acasă de la maternitate, în a cincea zi, am intrat pe site-ul e-consulat.ro pentru a completa cererea online de înregistrare a nașterii copilului meu nou-născut. (Mai am experiență cu acest proces, având deja doi copii mai mari.) Am completat toate datele, am încărcat poze ale tuturor actelor necesare, inclusiv documentul eliberat de maternitate.

Până aici, totul părea în regulă. Așteptam să primesc pe e-consulat.ro o notificare cu data și ora programării. Aha, asta credeam eu…

Câteva zile mai târziu, am primit o notificare prin care mi se comunica faptul că documentul nu este recunoscut. Mai exact, reprezentanții (nu am aflat exact cine este responsabil de această notificare) de la Starea Civilă din Moldova nu au informat Consulatul României cu privire la valoarea juridică a documentului eliberat de maternitate, intitulat „Eveniment de Naștere”.

Răspunsul ambasadei nu mi-a fost clar, așa că am căutat pe Google datele de contact și am sunat la un număr afișat pe site. Mi-a răspuns un consultant, căruia i-am explicat mesajul primit. Acesta mi-a recomandat să verific o anumită rubrică pe site, unde sunt enumerate exact actele necesare. OK.

Am intrat pe site și am descoperit că solicită „certificatul constatator al nașterii”, care trebuie să conțină trei ștampile.

Am crezut că cei de la maternitate au greșit ceva – se mai întâmplă. Am pus mâna pe telefon și, cu greu, am reușit să vorbesc cu cineva. I-am explicat ce document mi-a fost eliberat la externare și ce acte mi se cer pentru a obține certificatul de naștere românesc. Cum ambii părinți sunt cetățeni români, logic ar fi ca și copilul să fie român. Persoana de la telefon mi-a spus că, de câteva luni, certificatul cu trei ștampile nu mai este eliberat – se oferă doar un avizier. Din păcate, nu mă putea ajuta și mi-a sugerat să iau legătura cu Ministerul Sănătății.

Am mulțumit pentru informație și am sunat la câteva numere de la Ministerul Sănătății din Moldova. Cu greu, am reușit să vorbesc cu cineva care mi-a oferit un răspuns șocant: problema există de ceva timp, dar Ministerul Sănătății din Moldova a notificat deja autoritățile române despre valoarea juridică a Avizierului. Este decizia României cum dorește să procedeze mai departe. În prezent, sistemul este digitalizat, nu mai este nevoie de ștampile. Avizierul primește un număr unic de identificare și conține un QR code, prin care se poate verifica autenticitatea sa.

După ce am închis telefonul, am verificat QR code-ul și, într-adevăr, acesta confirma ce mi-a spus doamna de la minister.

Am sunat din nou la ambasadă, dar aceștia mi-au spus că nu au fost notificați și m-au sfătuit să fac certificatul de naștere moldovenesc. Cu alte cuvinte, copilul meu nu va fi cetățean român nici după jumătate de an.

Am realizat că nu pot rezolva nimic la telefon, așa că – deși eram la scurt timp după naștere, cu rănile încă nevindecate – am mers personal la Chișinău, la Consulatul României. Speram că pot discuta cu cineva adecvat și că este vorba doar de o eroare.

La poarta consulatului, un domn mi-a spus clar că nu pot discuta cu nimeni și că, da, ei nu au fost notificați. Mai mult, a adăugat:

„Oricum, voi vă dați români doar pentru alocații și pentru a pleca în UE.”

Am rămas șocată de acest răspuns. A mai adăugat că „trebuie să mă descurc singură”. Am rămas fără cuvinte.

Când am intrat pe grupurile de Facebook unde se discută despre cetățenia română, am văzut că nu sunt singura cu această problemă. Această situație persistă încă din septembrie anul trecut. Așadar, autoritățile române știu despre problemă, dar nu o rezolvă. Atunci, de ce ne mai oferă cetățenia?

Au trecut câteva luni și încă nu am reușit să înregistrez nașterea copilului meu la consulat. Între timp, am făcut certificatul de naștere moldovenesc, însă cel românesc încă nu.

Încerc să obțin o programare pentru transcrierea certificatului de naștere într-un oraș din România, dar este practic imposibil. După ce introduc datele pe formularul online, în momentul în care trec la pasul următor, toate locurile sunt deja ocupate.

Nu am carte de identitate românească, pentru că mi-a fost anulată. Mulțumesc, statului român.

Cetățenii obișnuiți nu se pot programa singuri, consulatul nu acceptă actele, în România nu prindem locuri libere, dar agențiile care se ocupă cu actele pentru cetățenie română găsesc locuri aproape în fiecare zi, chiar și pentru mâine, contra sumei de la 150 de euro pentru un certificat.

Ce suntem noi pentru politicienii din România? Ruși sau români? Doar un număr pe o listă de cetățeni? Doar voturi?

Sinceră să fiu, nu știu ce suntem. Dar sunt sigură de un lucru: nu ne mai consideră români adevărați. Poate doar niște oameni de categoria a treia.

Sunt profund dezamăgită de autoritățile române, dar nu de România și nici de români.

Vă rog să distribuiți această postare, ca să se afle cum NU le pasă de noi!