Președintele Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur, a anunțat despre încercarea coagulare a forțelor politice unioniste de la Chișinău.
Pe 18 martie, a fost transmis un document prin care propune fuziunea mai multor partide pro-românești într-un partid unionist, cu scopul de a participa la alegerile parlamentare din toamna aceasta.
Documentul a fost recepționat de trei partide – PL, PNL, PRN -, însă doar unu singur partid a acceptat discuțiile privind inițiativa lui Galbur.
Dragoș Galbur: Pe 18 martie, 2025, în calitate de președinte al Partidului Național Moldovenesc, împuternicit de colegii mei, am înaintat un document către Partidul Liberal, Partidul Național Liberal și Partidul Reîntregirii Naționale, cu propunerea de a fuziona într-o singură structură politică, unionistă, de dreapta, în vederea participării la alegerile parlamentare.
În această ofertă generoasă ne-am exprimat disponibilitatea de a fuziona inclusiv sub o altă denumire, iar toate cheltuielile pentru un eventual congres, pentru costurile juridice și organizatorice, dar și alte chestiuni logistice ni le asumăm noi, cei din PNM.
Valentin Dolganiuc și Anatol Țăranu ne-au refuzat, anunțând că ei pornesc separat o platformă electorală – platforma reîntregirii naționale, o listă comună formată din oameni și asociații de care nu am auzit niciodată. Ne-au invitat și pe noi să facem parte, însă nu suntem interesați de alianțe sau blocuri, doar de fuziune. Pragul de trecere pentru blocuri e de 7%, respectiv complică lucrurile și mai mult. În plus, blocurile politice de la noi întotdeauna s-au destrămat fără succes.
PNL deocamdată nu a răspuns, dar suntem în strânsă legătură.
Spre surprinderea mea, a reacționat pozitiv Mihai Ghimpu, cu care aveam un trecut extrem de complicat. Așadar, la moment, negocierile PNM – PL sunt în plină desfășurare. Sperăm într-o bună finalitate, astfel ca la alegerile parlamentare din toamnă, cetățenii să aibă o veritabilă opțiune politică unionistă, gata să acceadă în Parlament.
Realitatea dureroasă ne arată că dacă și în următorii 4 ani de Legislativ nu va exista o voce unionistă în Parlament, putem închide odată și pentru totdeauna subiectul unirii Republicii Moldova cu România.