×

La Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău a fost inaugurată cea mai modernă Unitate de Primiri Urgențe din țară

La Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău a fost inaugurată cea mai modernă Unitate de Primiri Urgențe din țară

Astăzi, în data de 4 mai 2023, a fost inaugurată cea mai modernă și dotată Unitate de Primiri Urgențe din țara noastră, în cadrul Institutului de Medicină Urgentă din Chișinău.

La eveniment au fost prezente personalități precum Președintele R. Moldova, Maia Sandu, Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, ambasadori, parteneri internaționali, personalul medical.

Președintele R.M, Maia Sandu: ,,Anume așa arată Moldova europeană și anume astfel de spitale vrem să avem în țară. Spitale în care medicii au condiții bune de muncă, care le permit să intervină rapid și eficient pentru a salva viața oamenilor. Am mulțumit echipei medicale – tuturor celor care au ales să se dedice luptei pentru viață. Le mulțumesc tuturor partenerilor Republicii Moldova care ne sprijină să europenizăm sistemul medical”.

Suprafața unității se estimează la circa 2 mii de metri pătrați și a fost construită conform standardelor internaționale.

Unitatea Primiri Urgențe va acorda servicii de urgență pentru pacienți în funcție de gravitatea stării de sănătate, în patru zone: roșie, galbenă, verde și albastră.

UPU dispune de un tomograf computerizat performant, aparat radiologic digital, USG, ventilatoare pulmonare, aparate de monitorizare a funcțiilor vitale, electrocardiografe, lămpi de operații, paturi multifuncționale și mobilierul necesar.

UPU a fost construită în cadrul proiectului transfrontalier SMURD-2 „Zona de cooperare transfrontalieră România-Moldova o zona mai sigură prin îmbunătățirea infrastructurii de operare a Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare, creșterea nivelului de pregătire și menținerea capacității personalului de intervenție în situații de urgență”.

Lucrările au costat peste 49 de milioane lei, dintre care 34 de milioane lei au fost alocate de Ministerul Sănătății, iar aproximativ 15,2 milioane lei – de Uniunea Europeană.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul